April, de maand van vlooien- en tekenbestrijding

Deze maand staat in het teken van vlooien- en tekenbestrijding van uw hond of kat. Met de winter die we achter de rug hebben, is de verwachting dat het parasietenseizoen vroeg zal beginnen. Om te voorkomen dat uw huisdier last krijgt van vlooien of teken zijn er meerdere producten die u kunt gebruiken. Wist u dat er middelen zijn die wel 3 maanden werkzaam zijn? U hoeft dus niet elke maand u dier 'lastig' te vallen en daarnaast is het ideaal te combineren met ontworming.

Vlooien

Alhoewel de zomer vaak als tijd voor de vlooien wordt gezien, kunnen vlooien problemen het hele jaar voorkomen. Doordat het in huis het hele jaar 10-20 graden is, kunnen vlooien daar goed overleven en zelfs zich voortplanten. De vrouwelijke vlooien op het dier produceren enkele tientallen eieren, die via larve en pop weer volwassen vlooien worden. Een pop kan tot 1,5 jaar in de omgeving overleven. Onder invloed van trillingen komen de vlooien uit de pop en springen zijn op het dier (of de mens als die toevallig voorbij komt!).

Vlooien kunnen erg vervelend zijn voor onze huisdieren. Ze kunnen gemeen bijten en het speeksel van de vlo kan (langdurige) jeuk veroorzaken. Daarnaast kunnen dieren die al allergisch aangelegd zijn, juist door de vlooienbeten erg veel jeuk krijgen. Terwijl als ze geen vlooien hebben, de allergie goed te managen zou zijn. Daarnaast kunnen dieren allergisch zijn of worden voor vlooien en daardoor last krijgen van ernstige jeuk. Als de dieren daardoor gaan bijten en krabben kunnen ze open plekken en wonden veroorzaken.

Naast ongemak voor de dieren, kunnen vlooien ziektes overbrengen. Vlooien zijn regelmatig drager van lintworm. Als de hond of kat de vlooien oplikken, kunnen ze op deze manier besmet raken met een lintworminfectie. Naast dat de lintwormen eieren kunnen uitscheiden in de omgeving en dit vies lijkt, kunnen lintwormen ook een verstopping veroorzaken. Daarnaast zijn experts erover eens dat vlooien drager kunnen zijn van Bartonella henselae, kattenkrabziekte. Via de vlooien kan de kat, maar ook de mens met deze infectie besmet raken.

Teken

Het tekenseizoen is van ongeveer februari tot november. Met het warmer worden van de winters in Nederland, kunnen teken langer aanwezig blijven en eerder weer actief worden. Vrouwelijke teken leggen eieren waaruit een larve komt. Deze larve heeft een bloedmaaltijd nodig om een nymf te worden. Deze nymf neemt weer een bloedmaaltijd en wordt op zijn beurt weer een volwassen teek. De teken komen voor in struikgewas en lang gras en hechten zich aan de haren van de hond of kat en proberen dan naar een warm plekje op de huid te komen. Voorkeursplaatsen zijn de liezen, oksels en nek/kop.

De teek kan door zijn speeksel een lichte huidreactie veroorzaken, maar het veel grotere probleem is dat ze ziektes kunnen overbrengen. Als de teek binnen 24 uur van het dier verwijderd wordt, is de kans op ziekteoverdracht erg klein. Gebruik geen alcohol of iets dergelijks voor het verwijderen van de teek, omdat hij dan kan gaan braken en juist ziektes kan overbrengen. Na het verwijderen van de teek, maar het plekje op de huid wel ontsmet worden.

Ziekte van Lyme is een van de bekendste ziektes die overgebracht kunnen worden door teken. Gelukkig zijn onze huisdieren beter bestand tegen de bacterie Borrelia burgdorferi (de veroorzaker van Lyme) dan dat de mens is. Dit gezegd hebbende, kunnen onze huisdieren nog steeds ziek worden van de bacterie.

Daarnaast kunnen met name buitenlandse teken ziektes overbrengen als Ehrlichia en Babesia. Deze beide bloedparasieten kunnen ernstige bloedarmoede veroorzaken. Helaas hoef je niet meer naar het buitenland om deze gevaarlijke parasieten op te lopen. Ze lijken ook al voor te komen in de Nederlandse teken.