Oktober, de maand van het Dier

Oktober, maand van het dier!

Hond

Kat

Konijn

In de maand oktober staat het dier centraal! De herfst is begonnen, de dagen worden korter en het weer wordt kouder. 's Avonds lekker op de bank en even een kort rondje met de hond is dan heel aanlokkelijk. Maar hoe houdt u uw huisdier actief en mentaal uitgedaagd? Inspiratie nodig? Hieronder staan 6 spellen voor uw viervoeter op een rij

 1. Verstoppertje
  Honden vinden verstoppertje spelen ontzettend leuk! Daarnaast is het voor u ook een leuke activiteit om in huis te kunnen doen. Leer uw hond het commando ‘blijf’ of ‘wacht’, verstop jezelf en roep ‘zoek’ of ‘ga’. U zult zien dat uw hond hier heel enthousiast van wordt. Zodra hij u vindt, beloon hem dan uitbundig met een koekje of speeltje. Zo kunt u ook een voorwerp verstoppen.   
 1. Touwtrekken
  Trekken aan een flostouw of oude lap is een leuk spel om te doen met uw viervoeter. Wat wel belangrijk is dat u uw hond het commando ‘los’ leert en hij niet in uw hand mag bijten. Belangrijk is dat u bepaald wanneer u het spel stopt.
 1. Puzzels
  Er zijn veel denkspellen voor honden, zo zijn er veel verschillende soorten puzzels, dispenser puzzels waar koekjes in kunnen. Maar ook een snuffelmat, dit zijn matten waarbij de ene mat knoppen bevat die uw hond in kan drukken, de andere is van stof en zorgt er ook voor dat de koekjes verstopt worden. Het zorgt ervoor dat uw hond zijn voer niet te snel opschrokt.
 1. Hindernisbaan
  U kunt een eigen hindernisbaan in huis maken. Leer uw hond onder een stoel door te kruipen, over handdoeken te springen, in of op een plastic bak of doos te gaan zitten, u kunt daarnaast met een houten plank een wip maken waar uw hond overheen moet lopen. U hond wordt hierdoor mentaal gestimuleerd.
 1. Bekerspel
  Een spel die u zelf makkelijk kunt maken is het bekerspel. Pak hiervoor 3 plastic bekers en stop een hondenkoekje onder één van de bekers. Geef het commando ‘zoek’, dit geeft u hond een goede uitdaging om problemen op te lossen.
 1. Speurtocht
  Iedere dag wordt het eten van uw hond weer op de zelfde tijd geserveerd. Niet heel uitdagend, want het is waarschijnlijk hetzelfde voer op dezelfde plek. Maar dit kunt u natuurlijk ook leuker maken door de maaltijden te verdelen in kleinere porties en te verstoppen in of om het huis. Hierdoor daagt u uw huisdier uit om te speuren naar zijn maaltijd.

Zo zijn er veel spellen die u kunt doen met uw hond, hieronder is ook nog wat inspiratie voor u om te doen met uw kat en konijn.

Wanneer is de laatste keer dat u met uw kat heeft gespeeld? Katten vinden het vaak leuker dan u denkt, daarnaast versterkt het de band en geeft het uw kat uitdaging in huis. De meeste katten houden ervan om spelletjes te doen waarbij het natuurlijke jachtinstinct naar boven komt, zoals bij het vangen van een prooi. Onderstaand een aantal leuke spellen om te doen met uw kat:

 1. Belletje in doos
  Vul een emmer of doos met verfrommeld papier, daar een balletje in gooien met een belletje. Uw kat moet hierdoor echt op jacht naar het geluid, dit geeft een mentale stimulans.
 1. Verstoppertje
  Het lijmen van meerdere dozen aan elkaar met kleine openingen verbonden aan elkaar zorgt ervoor dat uw kat verstoppertje kan spelen.
 1. Hengel
  De meeste katten vinden speeltjes met veren of belletjes ontzettend leuk, wanneer u deze aan een hengel heeft dan kunt u samen met uw kat spelen.
 1. Puzzel
  Interactieve puzzels zijn er ook voor uw kat. Hier kunt u snacks in doen, waarbij uw kat uitdaging krijgt om op zoek te gaan naar voedsel.
 1. Apporteren
  Sommige katten vinden het ontzettend leuk om een balletje te apporteren, u kunt uw kat dit leren door het speeltje niet te ver weg te gooien en het commando ‘apporteer’ te noemen. Wanneer je kat om het speeltje heen loopt en het vastpakt kunt u uw kat terugroepen. Zodra hij hiernaar luistert, dan beloont u hem uitbundig.

Zorg ervoor dat uw kat altijd speeltjes heeft, maar houdt enkele speeltjes apart voor wanneer u met hem speelt. Zo zullen deze speeltjes een bijzondere waarde hebben en blijft het leuk voor uw kat.

Konijn:

Wat veel mensen niet weten is dat konijnen graag ‘voedsel’spelletjes uitvoeren. Door middel van voedselspelletjes stimuleer je het natuurlijke gedrag van het konijn. In de natuur moet een konijnen namelijk altijd opzoek naar zijn/ haar voedsel. Door het spelen van spelletjes stimuleer je dus het natuurlijke gedrag, het voorkomt verveling (en dus gedragsproblemen), helpt bij overgewicht en het maakt de band tussen jou en je konijnen veel beter. Hieronder hebben wij een aantal spellen voor u op een rij gezet waar u uw konijn mee bezig kunt houden:
*Sisaltouw is niet schadelijk voor konijnen en kan dus veilig worden gebruikt tijdens/ voor spelletjes.

 1. Doolhof
  Een leuke doolhof maken van kartonnen dozen waar u uw konijn doorheen kunt leiden met behulp van eten.
 1. Voedsel verstoppen
  U kunt u konijn bezig houden door voedsel te verstoppen in het hok of in een snackbal. Daarnaast is het ook leuk om een wc-rol te vullen met brokjes waar steeds wat uit valt wanneer ze ermee gaan spelen.
 1. Snuffelmat
  Een snuffelmat voor konijnen zijn er tegenwoordig in vele soorten en maten (ook leuk om zelf te maken). Dit stimuleert het natuurlijke gedrag van uw konijn. U kunt voer of snacks verstoppen tussen de slierten en uw konijn moet zelf op zoek gaan.
 1. Speelballen
  Er zijn meerdere soorten speelballetjes voor uw konijn. Zo zijn er speelballen bestaande uit wilgentakken, waar ze ook gelijk lekker op kunnen knagen.  Ook zijn er speelballen waar je de brokjes in kunt verstoppen. Aangezien konijnen maar beperkt voer aangeboden mogen krijgen, zullen ze actief gebruik maken van deze bal.
 1. Voerslinger
  U kunt ook een voerslinger maken van slablaadjes en rauwkosten en deze ophangen in de ren of in huis. Hiermee houdt u uw konijn actief (gebruik hier bijvoorbeeld sisaltouw voor).
 1. Hooi spelletjes
  Om de hooi opname te stimuleren kunt u ook hooi spelletjes maken. Zo kunt u bijvoorbeeld een wc-rol vullen met hooi (met middenin bijvoorbeeld een brokje als beloning). Ook zijn er hooiruiven te koop in de vorm van een bal. Deze kunt u ophangen aan het hok. U kunt ook zelf creatief aan de slag om een hooiwortel te maken met hooi en sisaltouw. Wilgentunnels gevuld met hooi zijn ook vaak een groot succes.
 1. Denkspellen
  Konijnen zijn ontzettend intelligente dieren, misschien nog wel slimmer dan een hond- of kat, daarom zijn denkspellen (denkende aan hondenpuzzels) uitermate geschikt voor konijnen. Doe dit de eerste keer voor/ samen met je konijnen en je merkt al vrij snel dat je konijn het spel door heeft. Ook zijn er puzzels/ denkspellen speciaal ontwikkeld voor konijnen te koop. Let er op dat je konijn wel altijd wordt beloond.
 1. Wilgentakken
  Om de gebitsslijtage te bevorderen kunt u ook zelf een wilgen’boom’ maken. Dit doet u door wilgentakken in een keukenrol te steken. Zo kan uw konijnen de takken er uit trekken en lekker op knagen.
 1. Zandbak
  Konijnen zijn echte gravers, in de natuur graven ze metersdiepe holen. Om dit gedrag te stimuleren kun je een zandbak voor je konijn maken. Je kunt bijvoorbeeld een autoband vullen met zand, of een kant- en klare zandbak kopen. Let er wel op dat je zandbak niet tot bovenaan gevuld is, je konijn zal namelijk alles er proberen uit te graven.