Vuurwerk maand

De decembermaand is aangebroken, een gezellige maand met veel lekkernijen, oliebollen en vuurwerk. Is uw huisdier bang voor vuurwerk? Hieronder leest u wat u hieraan kunt doen. Of eet uw hond de oliebollen van tafel wanneer u even de andere kant op kijkt? Dit is ongewenst gedrag en daarnaast ook gevaarlijk omdat de krenten in oliebollen giftig zijn. Klik hier hoe u dit gedrag kunt ombuigen. 

Vuurwerkangst

De jaarwisseling brengt vaak veel stress mee voor uw huisdier(en). Daarnaast zijn er mensen die al eerder beginnen met het afsteken van vuurwerk. Ondanks het vuurwerkverbod dat vorig jaar is ingesteld kunnen er nog wel fanatiekelingen bij u in de buurt zijn. Wanneer uw huisdier veel angst ervaart in deze periode zijn er een aantal dingen die u kunt doen om het uw huisdier zo comfortabel mogelijk te maken:

  • U kunt uw dier alvast laten wennen aan vuurwerk geluiden door cd’s of apps af te laten spelen, zet dit niet gelijk te hard, maar laat het geluid op de achtergrond aanwezig zijn. Wanneer uw hond/kat niet reageert op het geluid kunt het steeds wat luider zetten. Zodra er reactie is, zet het dan gelijk weer zachter, want het mag geen angst opwekken. Op een gegeven moment zal uw huisdier het geluid negeren en staat het net zo luid als bij oud & nieuw. In welk tempo dit gaat is afhankelijk van uw huisdier, soms kan dit langere tijd duren, dus begin op tijd.
  • Huisdieren kunnen soms baat hebben bij gedragstherapie bij een ervaren therapeut, hierbij worden ook oefeningen gedaan om uw hond af te leiden van zijn/haar angst. De combinatie met geluidstraining en gedragstherapie blijkt de meest effectieve methode te zijn om uw huisdier aan geluiden te laten wennen, zo ook aan vuurwerkgeluiden
  • Laat u hond altijd aan de lijn lopen gedurende deze maand en voorzie de halsband van uw naam en telefoonnummer
  • Check altijd goed of de riem en halsband juist vastzitten en stevig genoeg zijn voor uw huisdier zodat hij/zij zich niet kan losrukken
  • Start op tijd met eventuele kalmerende middelen of angstremmers, voor meer informatie kunt u terecht bij onze assistentes.

Voor oudejaarsavond zelf:

  • Laat uw hond halverwege de avond zijn behoefte doen zodat u daarna niet meer naar buiten hoeft
  • Zorg ervoor dat uw kat tijdens oudejaarsdag niet naar buiten kan
  • Geef uw huisdier iets lekker rondom de jaarwisseling zodat ze afleiding hebben
  • Biedt schuilplekken aan zodat ze de mogelijkheid hebben een ruimte te vinden waar ze zich ‘veiliger’ voelen
  • Laat angstige dieren nooit alleen thuis
  • Sluit gordijnen, deuren en ramen
  • Zet de televisie aan of andere rustgevende geluiden bijvoorbeeld muziek, zodat het vuurwerkgeluid minder opvalt.

Wanneer uw hond zeer angstig is en toch medicatie nodig heeft, dan is het belangrijk hiermee tijdig te starten. Het liefst minimaal 6-8 weken voor oudejaarsavond. Voor vragen over vuurwerkangst kunt u altijd bij ons terecht. Naast vuurwerk bestaat deze maand ook uit veel lekkernijen. Steelt uw hond het lekkers van tafel? Hoe kunt u dit voorkomen?

Ten eerste voorkom dat uw hond gaat stelen door te zorgen dat ze er niet bij kan. Toch is dit niet altijd te voorkomen wanneer u bezoek krijgt en er hapjes op de tafel staan. Vooral deze maand zal dat mogelijk vaker gebeuren met Sinterklaas, Kerst en Oud & nieuw. Maar ook tijdens verjaardagen kan het gebeuren dat uw hond iets van tafel steelt. Het is daarom belangrijk het gedrag om te buigen naar gewenst gedrag. Want het stelen van tafel is zelfbelonend en neemt alleen maar toe wanneer uw hond er vaker in slaagt.

Hoe buigt u dit gedrag om naar gewenst gedrag?

Stap 1: Ten eerste kunnen we dit trainen door de hond te belonen voor het feit dat hij niet naar het eten kijkt maar een andere kant op. Hiervoor hoeft hij geen oogcontact te maken, maar mag hij dus een andere kant op kijken. Start hiervoor met eigen voer, door een brokje op tafel te leggen en voorkom dat hij deze pakt door hem aan de lijn te hebben zodat hij wel vrij kan bewegen, maar er niet bij kan. Wanneer uw hond een andere kant op kijkt dan naar de tafel dan wordt hij beloond met een koekje.

Stap 2:

Wanneer uw hond het eten negeert kunt u het brokje steeds dichter bij de rand leggen. Wanneer uw hond nog steeds de andere kant op kijkt en op dezelfde plaats blijft dan kunt u verder gaan met de volgende stap.

Stap 3:

Nu kunt u iets op tafel gaan leggen dat uw hond lekkerder vindt, zoals worst of andere hondenkoekjes. U kunt hiermee dezelfde oefening uitvoeren als hiervoor. Wanneer dit ook goed gaat kunt een stap verder.

Stap 4:

Maak uw hond los en begin opnieuw, maar dan los van de riem. Start weer met het brokje en bouw dit uit tot de worst uiteindelijk op de rand ligt en uw hond er niet aan zit.

Belonen en herhaling

Herhaling is heel belangrijk en ook het veelvuldig belonen maakt het dat uw hond uiteindelijk leert dat het van tafel pakken niets oplevert, maar het negeren van voedsel juist wel.

 

Wanneer uw hond dit goed begrijpt kunt u eventueel ook oefenen met brokjes of worst op de grond. Zodat wanneer u een keer wat laat vallen uw hond er niet op af stormt om dit op te eten en hij weet dat hij altijd iets beters krijgt van u.

Mocht u hond wel de kans krijgen iets van tafel te eten, zoals chocolade, bel dan zo snel mogelijk! Chocolade is zeer giftig voor uw huisdier. Bij twijfel adviseren wij ook altijd te bellen en dan overleggen wij met u wat het beste is om

te doen.

Wij wensen iedereen alvast een fijne jaarwisseling!