Duif

Preventieve entingen

De entingen die wij verrichten zijn: paramyxo, paramyxo/herpes en paratyphus. Tevens is er entstof voor pokken verkrijgbaar, deze kunt u tijdens onze openingstijden aanschaffen bij de balie. U kunt uw duiven zowel op de praktijk als bij uw thuis laten enten. Bij meer dan 50 duiven hoeft u geen visitekosten te betalen. In verenigingsverband enten wij vaak voor een speciaal tarief. 

Mestonderzoek

Op de praktijk kan zowel parasitologisch als bacteriologisch mestonderzoek worden uitgevoerd. Bij parasitologisch mestonderzoek wordt er gekeken of er wormeitjes en/of coccidiën in de mest zitten. Hiervoor kunt u het beste een mengmonster per afdeling inleveren. U krijgt dezelfde dag nog de uitslag en een eventueel behandel advies. 

Bacteriologisch mestonderzoek wordt vaak uitgevoerd ten behoeve van onderzoek naar een paratyphusinfectie. Vanwege de intermitterende uitscheiding is het van belang dat er gedurende vijf dagen mest wordt verzameld en dit gekoeld wordt bewaard. Een bacteriekweek (voor paratyphus) duurt ten minste twee dagen, voor een gevoeligheidsbepaling komt hier nog een extra dag bij.

Secties

Mocht er onverhoopt een dier komen te overlijden, dan kunnen we sectie doen om de doodsoorzaak vast te stellen. Tevens kan er een bacteriologisch onderzoek van (afwijkende) organen van een duif of andere vogel worden uitgevoerd.