Chippen en chipregistratie van uw hond

Chippen van uw hond

Het chippen van uw hond is sinds 2013 verplicht gesteld voor honden die na 1 april 2013 geboren zijn.

Het is wettelijk verplicht dat de pup binnen 7 weken na de geboorte een chip krijgt, dit wordt normaal gesproken altijd bij de fokker gedaan. Tussen 7 en 8 weken leeftijd hoort de pup geregistreerd te zijn bij één van de databanken. Een pup mag officieel pas naar de nieuwe eigenaar na 8 weken leeftijd. De fokker hoort de pup dan dus eerst op zijn/haar naam te registeren. U kunt dit eventueel checken op de website: www.chipnummer.nl. Als de pup naar de nieuwe eigenaar gaat is het belangrijk dat de fokker de pup afmeldt en de nieuwe eigenaar hem/haar opnieuw registreert.

Chipnummer registreren

Om ervoor te zorgen dat het chipnummer van uw huisdier wordt gekoppeld aan uw persoonlijke gegevens, dient u het chipnummer te registreren in een databank. Aan het registreren van het chipnummer van uw hond zijn kosten verbonden. Deze kosten verschillen per databank. Het registreren van het chipnummer doet u zelf en kan makkelijk gedaan worden via het internet. Mocht het u onverhoopt niet lukken om uw pup op uw eigen naam te registreren, dan kunt u altijd contact opnemen met de praktijk, of langskomen, zodat wij een formulier voor u kunnen invullen en uw pup zo kunnen registreren.

Hieronder zijn een aantal veel gebruikte databanken weergegeven:

  • Nederlandse Databank Gezelschapdieren (NDG): registratie vind plaats via een inschrijfformulier (verkrijgbaar bij uw dierenarts) of via de website van de NDG (www.ndg.nl). Hier zitten extra kosten aan verbonden.
  • Petlook: registratie in de databank van Petlook vindt plaats via de website (www.petlook.nl). Hier zitten extra kosten aan verbonden. Uw dier is dan 3 jaar geregistreerd in de databank van Petlook.
  • Stichting CHIP: registratie vindt plaats via een inschrijfformulier dat u kunt downloaden op de website (www.stichtingchip.nl). Dit formulier moet worden ondertekend door uw dierenarts. Hier zitten extra kosten aan verbonden.

Het buitenland

Sinds 29 december 2014 zijn de regels gewijzigd wat betreft de Europese paspoorten. Mocht u een pup naar het buitenland willen verkopen, of op latere leeftijd mee willen nemen naar het buitenland, dan bent u verplicht een nieuw paspoort aan te schaffen. Hier moeten een aantal pagina’s in gelamineerd worden, zoals de pagina waarop het chipnummer vermeld staat en de pagina waarop de Rabiësvaccinatie staat ingevuld. Dit nieuwe paspoort is alleen nodig als u met uw hond, geboren na 28 december 2014, naar het buitenland wil reizen. Let wel op dat de Rabiësvaccinatie hierbij verplicht is en deze pas vanaf een leeftijd van 12 weken gegeven mag worden. 

Voor verdere vragen kunt u altijd contact opnemen met de praktijk.