Gebit maand

Gebitsproblemen bij honden en katten komen vaker voor dan je denkt! Wist u bijvoorbeeld dat 80% van de honden ouder dan 3 jaar gebitsproblemen heeft, maar slechts 23% van de hondenbezitters zegt dat hun eigen hond gebitsproblemen heeft! Ook 70% van de katten ouder dan 3 jaar heeft gebitsproblemen!  Aangezien veel klachten voorkomen kunnen worden wanneer u er op tijd bij bent is het onderhouden van het gebit zeer belangrijk. Maar hoe komt u er achter dat uw hond of kat last heeft van het gebit?


U kunt zelf het gebit controleren, of laten controleren door één van onze assistentes. Deze maand bieden wij een GRATIS gebitscontrole aan! Indien blijkt dat uw huisdier zijn gebit moet worden gereinigd ontvangt u van ons een voucher ter waarde van 10% korting. Deze kunt u inleveren t/m 1 december 2024. Bel gerust voor het maken van een afspraak, de voorwaarden leest u hier. Het is belangrijk dat u let op de onderstaande signalen.

 • Tanden zijn bedekt met tandsteen
 • Uw hond stinkt uit de bek
 • Minder eetlust of gewichtsverlies
 • Loszittende of verkleurde tanden
 • Geïrriteerde reactie bij aanrakingen rondom de bek
 • Kwijlen of het laten vallen van brokjes of speeltjes
 • Bloedingen in de mond
 • Knarsen of klapperen met de tanden
 • Veel drinken
 • Oorpijn of het klapperen met de oren
 • Met de kop over de grond schuren

Wat als ik één of meerdere van de bovenstaande signalen herken?

Wanneer u één of meerdere van de bovenstaande signalen herkent dan is het verstandig om met uw huisdier langs te komen op één van onze locaties. Het gebit van uw huisdier kan dan gecontroleerd worden door een assistente en zij zal u precies kunnen vertellen welke behandeling voor het gebit van uw huisdier de beste is. Zij kan bijvoorbeeld aangeven dat het verstandig is dat het gebit van uw huisdier eens grondig onder narcose wordt gereinigd. Zij kan u laten zien hoe u het gebit van uw huisdier onderhoud door te tandenpoetsen.

Hoe kan ik het gebit van mijn huisdier onderhouden?

1. Regelmatig tandenpoetsen

Dit is belangrijk om het gebit te onderhouden, dit geldt voor u zelf, maar ook voor uw huisdier. Enkele tips om te starten met tandenpoetsen:

1. Start op jonge leeftijd
2. Begin spelenderwijs, en oefen met het bekijken van de tanden
3. Vervolgens wrijft u met uw vingers over de buitenkant van de wangen ter hoogte van de achterste kiezen. Dit zorgt voor het vrijkomen van speeksel, wat een reinigende werking heeft.
4. Daarna tilt u met uw vingers aan één zijde de bovenlip op. Wrijf met uw andere wijsvinger over de hoektanden. Start met de grotere hoektand om daarna steeds verder naar achter te werken. Beloon uw hond of kat uitbundig.
5. Wanneer dit goed gaat gaat u door naar de volgende stap, hierbij gebruikt u een tandenborstel om te gaan poetsen. Het beste is hiervoor een speciale honden of kattentandenborstel te halen. Deze zijn te verkrijgen in dierenspeciaalzaken of bij de dierenarts. Een vingertandenborstel is goed om mee te beginnen. Ook is daar speciale tandpast met vis, kip, lever of vleessmaak te verkrijgen, omdat tandpasta voor mensen ongeschikt is.
6. Laat uw huisdier wennen aan de tandpasta
7. Wanneer uw huisdier eraan gewend is brengt u de tandpasta aan op de tandenborstel en begint u met poetsen. Belangrijkste is om de buitenkant van het gebit goed schoon te houden omdat de binnenkant al beter wordt schoongehouden door de tong.
8. Poets bij voorkeur iedere dag en beloon uw huisdier door bijvoorbeeld daarna te gaan spelen.

2. Voeding

Voeding kan ook helpen tandsteen te voorkomen. Zo zijn er speciale brokken verkrijgbaar, ook wel tandsteenbrokken. En geef uw hond of kat liever brokken dan vlees, omdat vlees ook de vorming van tandplak versneld. 

3. Tandreinigende tussendoortjes:

Speciale tandreinigende tussendoortjes kunnen een hulpmiddel zijn om het gebit gezonder te houden.

4. Tandreinigende speeltjes:

Er bestaan bepaalde speeltjes die een gunstig effect hebben op het gebit. 

Tandenpoetsen is het meest effectief om tandsteen te voorkomen, de overige bovenstaande voorbeelden kunnen gebruikt worden als hulpmiddel en kunnen dus wel bijdragen aan het gezond houden van het gebit van uw huisdier. Wanneer zich al tandsteen vormt zal dit naarmate het dier ouder wordt alleen maar verergeren. Laat uw huisdier daarom jaarlijks controleren bij de dierenarts, u kunt er namelijk beter op tijd bij zijn. Omdat het namelijk zeer pijnlijk is en uw huisdier allerlei klachten kan krijgen. Want een tandvleesontsteking verhoogd net als bij mensen ook bij dieren het risico op hart- lever en nieraandoeningen. Daarnaast is gebleken uit onderzoek dat een slecht gebit de leeftijdsverwachting met 2 jaar verlaagd.

De maand februari staat in het teken van het gebit, daarom bieden wij u deze maand een GRATIS gebitscontrole aan en geven wij vouchers weg voor de hond en kat voor 10% korting. De voorwaarden leest u hieronder:

 

Voorwaarden:

- De afspraak voor gebitscontrole moet plaatsvinden tussen 1 - 29 februari 2024 bij een assistente en geldt alleen voor hond en kat
- U ontvangt een kortingsvoucher van 10% indien het nodig is het gebit van uw hond of kat te laten reinigen op korte termijn
- De 10% kortingvoucher is diergebonden en in te wisselen tot 1 december 2024 en geldt alleen voor de gebitsreiniging/behandeling en is exclusief overige handelingen (zoals een injectie tegen de misselijkheid) en pre-anesthetisch bloedonderzoek indien dit nodig is
- Het is aan u als eigenaar de verantwoordlijkheid om de voucher te bewaren en in te leveren ten tijde van behandeling
- U dient telefonisch een afspraak te maken voor uw huisdier
- Uw hond of kat moet nuchter zijn voor de gebitsreiniging
- Indien u uw hond brengt vragen wij u hem goed uit te laten van te voren