Vakantie maand

Mei, de maand van.. Vakantie

De zomer is van start en dat betekent zon, zee en strand. Wellicht gaat uw huisdier zelfs mee op vakantie, ontzettend gezellig natuurlijk. Maar de zomer, en het reizen met uw huisdier, brengt ook een aantal aandachtspunten met zich mee. In het onderstaande informeren wij u graag over verschillende punten/ tips waar u rekening mee kunt houden.        

Rabiës
Als u uw huisdier mee neemt naar het buitenland, dan is een rabiës enting verplicht.
Rabiës is de Latijnse naam voor hondsdolheid. Hondsdolheid tast de hersenen aan, waardoor de hond agressief kan worden. Wanneer er verschijnselen ontstaan zullen dieren, maar ook mensen, binnen 7 dagen dood gaan. Hondsdolheid komt gelukkig niet in Nederland voor, maar wel in andere Europese landen. Het is daarom belangrijk om minimaal 3 weken voordat u uw hond meeneemt naar het buitenland uw hond tegen Hondsdolheid te vaccineren. De vaccinatie tegen Hondsdolheid hoeft maar eens per drie jaar herhaald te worden. Per land kunnen er aanvullende eisen zijn, klik hier voor meer informatie. 

Kennelhoest
Als uw hond tijdens uw vakantie naar het pension gaat, dan is het verstandig om tegen Kennelhoest te vaccineren. Veel pensions stellen dit zelfs verplicht. Vraag daarom altijd bij uw pension na wat hun eisen zijn.
Kennelhoest kan door verschillende virussen en bacteriën worden veroorzaakt. De verschijnselen bestaan uit een droge hoest, kokhalzen en braken en kunnen enkele weken aanhouden. De vaccinatie beschermt tegen het belangrijkste virus en de belangrijkste bacterie die kennelhoest veroorzaken. Het vaccin is geen spuitje, maar een aantal druppels in de neus. Hierdoor ontwikkelt uw hond een lokale afweer tegen het virus en de bacterie in de neus. De vaccinatie kan het beste 2 tot 4 weken voor bezoek aan een kennel worden gegeven. Hoewel de naam dat doet vermoeden, wordt kennelhoest niet alleen overgedragen in kennels (pensions), maar ook op shows, hondenscholen, uitlaatweides en/of tijdens het meegaan met uitlaatservices. Daarom is het belangrijk om de kennelhoestvaccinatie elk jaar te herhalen.

Ontworming
Sommige landen stellen het ontwormen van uw huisdier verplicht. Elk land heeft zijn eigen eisen hier in. Als dit op uw reisbestemming verplicht wordt, dan moet dit door de dierenarts toegediend worden en worden genoteerd in het officiële Europese paspoort van uw huisdier. Lees u daarom goed in, aan welke eisen u moet voldoen.

Leishamania
Leishmania wordt veroorzaakt door een parasiet; Leishmania Infantum en wordt overgebracht door zandvliegen. Deze zandvliegen zijn vooral rondom de Middellandse Zee actief (echter verspreiden de vliegen zich steeds meer). Het lastige aan deze aandoening is dat het soms jaren kan duren totdat uw hond klachten laat zien. De voornaamste klachten zijn: wondjes aan de oorpunten en huidklachten (als kaalheid en wondjes). Ook kunnen klachten aan de ogen, gewrichten en nieren (nierfalen) ontstaan. De prognose van Leishmania is te behandelen, maar nooit te genezen.
Preventieve (geregistreerde) maatregelen voor Leishamania zijn: Seresto halsband, Scalibor band en Advantix pipet.

Hitte in de auto
In de auto lopen bij warm weer de temperaturen erg snel op. Laat uw hond daarom niet achter in de auto. In onderstaande afbeelding is te zien hoe snel de temperaturen oplopen.  


 

Warmte en katten
Katten zoeken in de zomer vaak zelf koelere plekjes op. Zorg er daarom voor dat er genoeg schaduwplekjes zijn of dat uw kat naar binnen kan. Wanneer een kat niet zelf een koeler plekje kan vinden, dan kan het oververhit raken. Symptomen van oververhitting bij de kat kunnen zijn:
- Kwijlen              - Braken en/of diarree                  - Hijgen of sneller ademen
- Futloosheid       - Slechte eetlust                           - Lichaamstemperatuur boven de 40 graden

Zomertips voor uw konijn