Allergie maand

Juni, de maand van… Allergie

In de maand van Juni besteden we aandacht aan allergieën bij uw huisdier.

Daarom hebben we, tot  30-06-2023, 40% korting op het bloedonderzoek in het laboratorium. Door middel van dit bloedonderzoek kan er worden aangetoond waar uw huisdier exact allergisch voor is. Er kan gekozen worden voor een bloedonderzoek waarbij wordt gekeken naar allergieën voor alleen aan de omgeving of voor een bloedonderzoek waarbij wordt gekeken naar zowel de omgevingsallergieën als de voedingsallergieën.
Let op: Deze korting geldt alleen voor het bloedonderzoek in het laboratorium. Deze korting geld niet op het consult, de bloedafname op de praktijk en het op maat gemaakte vaccin. De korting is alleen geldig voor honden.

Hoe werkt dit bloedonderzoek?

U plant telefonisch een afspraak in. De dierenarts zal bloed afnemen bij uw huisdier en vervolgens zullen wij dit opsturen naar het laboratorium. In het laboratorium kijken ze naar de hoeveelheid antilichamen tegen de verschillende soorten allergenen. Het laboratorium zal vervolgens de resultaten met de desbetreffende dierenarts communiceren. Op basis van deze uitslag wordt er een vaccin op maat voor uw huisdier gemaakt. Het doel van het vaccin is om uw huisdier langdurige verlichting van de allergische klachten te geven.

Wat is een allergie?

Allergie kan worden omschreven als een overgevoeligheid voor één of meer lichaamsvreemde stoffen (allergenen) met als gevolg een extreme reactie van het immuunsysteem na contact met deze stof(fen). Allergie is een grote groep van verschillende ziektebeelden. Omgevingsallergie/atopie en voedingsallergie zijn de meest voorkomende.

Jeuk

Jeuk is een van de symptomen van allergie. Daarnaast wordt er vaak een rode huid gezien met wel of geen zwelling. Door de jeuk gaat het dier krabben en daardoor kunnen bacteriën en gisten huidinfecties geven. Jeuk is een zogenaamde multifactoren ziekte. Een allergie op zichzelf staand kan jeuk geven, maar geeft soms niet voldoende jeuk om over de jeukdrempel heen te gaan. Dan heeft het dier dus nog geen jeuk, maar kan er wel al rode huid waargenomen worden. Als er dan een factor bij komt, die jeuk geeft, kan opeens wel de jeukdrempel overschreden worden en krijgt het dier jeuk. Meestal krijgt dan de allergie de schuld, maar het is dus even belangrijk (soms nog belangrijker) om ook de andere veroorzakers van jeuk aan te pakken.

Parasieten

De meest bekende parasiet bij hond en kat, die jeuk veroorzaakt is toch wel de vlo. Dit kleine insectje kan bij dieren (en mensen) ernstige jeuk veroorzaken. Men kan zich voorstellen dat een vlooieninfectie op zich al veel jeuk kan veroorzaken, laat staan als er nog een onderliggende allergie speelt. Daarnaast kan er natuurlijk ook nog een vlooienallergie spelen, waardoor de jeuk verschrikkelijk kan worden voor het dier. Naast de vlooien, kunnen een aantal soorten mijten infecties van de huid geven. Deze kunnen ook in meer of mindere mate huidklachten geven. Gisten en bacteriën zijn normale bewoners van de huid van mens en dier. Door een huidontsteking (als gevolg van allergieën bv.) en overmatig krabben kunnen deze normale bewoners toch uit de hand lopen en hierdoor weer extra ellende veroorzaken.

Voedingsallergie

Een voedingsallergie is een allergie voor de voeding. Dit lijkt heel logisch. Wat minder logisch lijkt, is dat het geen allergie is voor een merk voeding, maar voor een bepaald allergeen in de voeding. Voor hond en kat is, dit over het algemeen een eiwitbron van dierlijke oorsprong. Dit kan dus o.a. rundvlees,  varkensvlees of kippenvlees zijn. Daarnaast wordt paardenvlees, lamsvlees en eendenvlees ook met regelmaat verwerkt in commerciële diervoeding. Naast de allergie voor deze eiwitbronnen, is er ook nog zoiets als kruisreacties mogelijk. Bijvoorbeeld een hond of kat, die allergisch is voor rundvlees, kan ook niet tegen geitenvlees, aangezien deze eiwitten zodanig op elkaar lijken, dat er dus kruisreacties optreden. Voedingsallergie kan op elke leeftijden optreden, dus zowel pups en kittens, als oudere dieren kunnen last hebben van voedingsallergie.

Omgevingsallergie/atopie

Er zijn ontzettend veel allergenen in de omgeving waar een hond of kat allergisch voor kan zijn. Het is bijna onmogelijk om testen te ontwikkelen voor al deze allergenen. Natuurlijk zijn er wel allergenen die vaker allergieën veroorzaken dan andere. Deze allergenen zijn samen gebracht in een bloedtest. De bloedtest is een test die immuunreacties meet op de verschillende allergenen. Indien er een flinke immuunreactie aanwezig is op een bepaalde stof, kun je ook aannemen dat de oorzaak van de allergie kan zijn. Dit systeem is niet waterdicht, maar is wel een makkelijke weinig belastende methode om snel uit te vinden welke allergieën er spelen bij een dier. In tegenstelling tot een voedingsallergie, is een omgevingsallergie altijd verkregen door meerdere keren blootstelling aan dit allergeen. Dus dit betreft (bijna) altijd volwassen dieren. Een gevoeligheid voor allergieën ofwel atopie kan wel genetisch bepaald zijn, bepaalde rassen zijn sneller allergisch, dan anderen.