Castratie reu

De castratie van een reu is een veelvoorkomende operatie. 

Wat is castratie?

Bij een castratie van een reu worden de testikels van de hond verwijderd. Het is belangrijk om te weten dat het nog ongeveer 6 tot 8 weken duurt voordat de reu onvruchtbaar is. 

Waarom zou ik mijn reu laten castreren?

Reuen worden meestal gecastreerd vanwege geboortebeperking, gedragsproblemen of medische redenen. Bij medische redenen kunt u denken aan prostaatvergroting, prostaattumoren, testikeltumoren of pusachtige uitvloeiing uit de penis. Dominantiegedrag, zoals het overal neerplassen om de omgeving te markeren of het overal op 'rijden', kan door castratie verminderd worden indien castratie op een jonge leeftijd wordt gedaan. Bij een reu op oudere leeftijd kan dit gedrag inmiddels aangeleerd zijn en zal het met een castratie dus niet verholpen worden. Wanneer u ook een teef heeft en geen nestje wilt, raden wij u aan om de teef te laten steriliseren. Dit is omdat het steriliseren van een teef op jonge leeftijd veel problemen, zoals baarmoederontsteking en melkkliertumoren, op latere leeftijd kan voorkomen.

Wanneer kan ik mijn reu laten castreren?

Vanaf een leeftijd van 6 maanden kan een reu gecastreerd worden.

Wat is een alternatief?

Een alternatief voor de castratie is het chemisch castreren. Doormiddel van het plaatsen van een onderhuids implantaat is uw hond tijdelijk onvruchtbaar. Er zijn twee beschikbare implantaten, die verschillen in werkingsduur (6 of 12 maanden). Het nadeel van deze implantaten is dat de werkingsduur per hond kan verschillen. 

Afspraak maken?

Voor het maken van een afspraak kunt u contact opnemen met de praktijk. Het is in principe mogelijk om op elke werkdag een afspraak te maken voor castratie van uw reu.