Gebitsverzorging van uw hond

In de natuur kauwt een wolf op de botten van zijn prooi om het laatste beetje vlees en merg op te eten. Bij ons krijgt een hond vaak kant en klare brokken, waarbij weinig te knagen valt. Zeker als uw hond veel blikvoer krijgt, hoeft hij/zij bijna niet te kauwen. Bij het kauwen worden de tanden schoongemaakt en verdwijnt de aanslag. 

Waarom is tandsteen zo'n probleem?

De laag tandsteen op de tanden zal zorgen voor het ontsteken van het tandvlees. Als gevolg hiervan kunnen bacteriën vanuit de mond in het bloed komen. Dit kan dan weer de lever en de nieren aantasten. Het is dus belangrijk om de tanden schoon te houden. 

Hoe houd ik de tanden van mijn hond schoon?

Dit kan op vele manieren, maar tanden poetsen is het beste. Dit is vaak bij een pup nog goed aan te leren en kan een hoop ellende voorkomen. Indien dit niet aan te leren is, zijn er speciale tandsteenbrokken die een goede tweede keus zijn. Deze brokken zijn alleen nog verkrijgbaar bij de dierenarts, dus schroom niet om er naar te vragen. 

Wat als het voor tanden poetsen al te laat is?

Wij kunnen het gebit van uw hond onder narcose schoonmaken. We verwijderen dan al het tandsteen en kunnen eventueel losse tanden en/of kiezen trekken. Vaak is het verwijderen van die losse tanden en/of kiezen beter dan ze te laten zitten. Ze doen namelijk pijn bij het eten. Wanneer uw hond veel tandvleesontsteking heeft bij het schoonmaken van z'n/haar gebit, dan krijgt hij/zij ook een antibioticumkuur mee.

Afspraak maken?

U kunt met de praktijk bellen om een afspraak te maken voor een gebitstoilet. Twijfelt u of uw hond te veel tandsteen of tandvleesontsteking heeft? Kom dan een keer met hem/haar langs op een spreekuur en laat de dierenarts naar het gebit van uw hond kijken.