Gedragsproblemen

Honden zijn fantastische huisdieren. Helaas kunnen ze ook ongewenst gedrag vertonen, zoals

 • Agressie
 • Sloopgedrag
 • Angst voor vuurwerk of andere geluiden
 • Niet alleen thuis kunnen zijn.

Deze problemen kunnen zowel voor de hond als voor u vervelend zijn.

Wat kan ik, als eigenaar, doen?

Als eigenaar kunt u een aantal problemen voorkomen door rekening te houden met het aard van het beestje. Een hond heeft niet alleen behoefte aan eten en drinken, maar ook aan beweging. Als hij zijn energie niet kwijt kan, zal hij zelf een bezigheid zoeken en dat is in veel gevallen ongewenst gedrag. Ook mentale bezigheden zijn van belang om een hond gelukkig en voldaan te houden. Dit kunnen zoekspelletjes zijn, dagelijks een andere wandelroute of het leren van nieuwe dingen door training. Een hond is een sociaal wezen en heeft daarom ook behoefte aan contact met soortgenoten en mensen. Dat is ook de reden dat een hond niet alleen thuis kan blijven zonder hem dat eerst stap voor stap geleerd is. Omdat een hond een roedeldier is heeft hij behoefte aan een consequente, geduldige baas die duidelijkheid verschaft over wat wél en wat géén gewenst gedrag is. Een hond die niet weet waar hij aan toe is, kan zich gedwongen voelen zelf de leider van zijn mensenroedel te worden met alle ongewenste gevolgen van dien.

Wat kan de dierenarts voor u betekenen?

Wanneer u met uw hond bij ons op afspraak komt, vanwege gedragsproblemen, zullen wij hier de medische kant van onderzoeken. Wij zullen verschillende onderzoeken uitvoeren om op medisch vlak een goed beeld te krijgen van de hond.  Het kan namelijk zo zijn dat de gedragsproblemen worden veroorzaakt doordat uw hond pijn heeft of last heeft van een andere aandoening.

Wanneer wij op medisch vlak geen bijzonderheden kunnen vinden zullen wij u doorsturen naar Tinley Gedragstherapie voor Dieren (0900-2020653). Meer informatie over de Tinley kunt u vinden op: www.tinleygedragstherapievoordieren.nl.

Wat kan ik doen als mijn hond bang is voor vuurwerk?

Oliebollen, appelflappen, met familie bijelkaar, lekker voor de tv en samen zijn. Dan om 12 uur 's nachts vuurwerk kijken en/of afsteken. Voor ons één van de mooiste feestdagen in het jaar.

Voor huisdieren is dit veelal anders. Voor de hond en de kat, alsook voor onze andere huisdieren kan het een ware hel zijn. Bij de één uit zich dit in piepen, janken en aandacht trekken. De ander trekt zich terug in het kleinste hoekje van het huis. Het ene dier heeft alleen problemen bij de jaarwisseling, maar andere kunnen al begin december in de problemen raken. Bij nog andere dieren kan het zelfs zo erg worden, dat het niet meer alleen angst voor vuurwerk is, maar zich ook verplaatst naar onweer en andere dingen.

Qua medicatie zijn er ook een aantal mogelijkheden om uw hond tijdens de jaarwisseling minder angstig te laten zijn. Al is dit een tijdelijke oplossing en geen aanpak van de oorzaak.

Om uw hond tijdens de jaarwisseling minder angstig te laten voelen kunt u ook gedragstherapie uitvoeren. Sommige honden worden angstig voor vuurwerk, omdat de baas de angst bevestigd. Als u het dier troost, terwijl het bang is, zal uw dier dit zien als bevestiging. Soms kan angstig gedrag dan gebruikt worden om aandacht te trekken. Maar dit is zeker niet altijd het geval. Als de baas laat zien dat er niets aan de hand is, zal de hond ook minder bang worden. U kunt dit doen door de hond op een veilige plek te laten liggen en verder met rust te laten. Moet u met de hond naar buiten, doe dit dan altijd aangelijnd. Zo voorkomt u dat de hond in paniek blindelings kan wegrennen.

De honden die aan deze hulp niet genoeg hebben, kunnen baat hebben bij een vuurwerk cd. Deze cd bevat geluiden van onder andere vuurwerk. Hiermee kunt u op een rustig moment en spelenderwijs zelf aan de slag met de angst van uw hond. Deze cd is samengesteld door de gedragstherapeuten van Tinley. Bij de cd zit een gebruiksaanwijzing bijgevoegd. Daarnaast kunt u via www.myhappypet.nl ook filmpjes bekijken (en laten horen aan uw hond). Hun advies is minimaal 2 maanden voraf hiermee te beginnen.

Tips voor de jaarwisseling

 • Ga overdag met uw hond lang wandelen op een plek waar geen / weinig vuurwerk wordt afgestoken, zodat de hond moe wordt.
 • Geef uw hond veel afleiding. Begin hier al mee in de middag, ruim voordat het vuurwerk begint. Denk hierbij aan spelletjes of een kauwstaaf.
 • Doe de gordijnen dicht, zodat uw dier het vuurwerk niet kan zien.
 • Zet eventueel de radio of TV aan.
 • Laat uw dier zelf een rustig plekje zoeken en creëer verschillende keuzemogelijkheden.
 • Probeer zelf zoveel mogelijk rustig te blijven.
 • Bij gewenst gedrag uw hond belonen.
 • Probeer uitingen van angstgedrag bij de hond te negeren.
 • Als u uw hond kalmeringstabletten heeft gegeven, zorg dan dat uw hond op een warme (niet hete) plek ligt en niet alleen wordt gelaten.

Heeft u vragen over de bovenstaande informatie, neem dan contact op met de praktijk.