Vlooien en teken

Het is belangrijk om uw hond regelmatig te ontvlooien. Voor de gezondheid van uw dier, maar ook voor uw eigen gezondheid en die van uw huisgenoten. Vlooien zijn erg vervelend, maar kunnen ook vervelende ziekten overbrengen op uw huisdier.

Er wordt vaak gedacht dat vlooien alleen in de zomer aanwezig zijn. Dit is een fabel. Vlooien zijn er het hele jaar door, dit komt doordat de huizen erg warm gehouden worden. In de zomerperiode zijn de vlooien er alleen in meerdere mate. Dus mocht je geen vlooien willen, behandel dan uw huisdier het hele jaar door!

Hoe kunt u zien dat uw hond last heeft van vlooien?

  • Uw dier heeft jeuk, met name bij de staartbasis, oksels en liezen.
  • Door middel van het kammen met een vlooienkam kunt u eventueel levende vlooien vinden, mits uw hond er erg veel heeft.
  • Vaak kunt u ook vlooienontlasting vinden. Dit zijn zwarte korreltjes in de vacht. Wanneer u deze met een stukje papier nat maakt, dan zult u zien dat de korreltjes rood/bruin kleuren. Dat betekend dat het korreltje vlooienontlasting is.

Als u eenmaal een vlooienplaag heeft gehad, wilt u dit niet nogmaals meemaken. U moet er dan voor zorgen dat u de levenscyclus van de vlo doorbreekt. Slechts 5% van het vlooienprobleem bestaat uit de volwassen vlo, de overige 95% bestaat uit eitjes, larven en poppen van de vlo. Deze gaan overal in zitten: in het tapijt, tussen de vloerplanken, in stoffen bekleding en op de slaapplaats van uw dier. Vandaar dat u niet van de vlooien afkomt, als u alleen tegen de volwassen vlo behandeld.

Hoe kom ik van een vlooienplaag af?

  • Behandel al uw huisdieren met een goedwerkend anti-vlooienproduct. 
  • Is er sprake van een vlooienplaag, behandel dan ook uw omgeving, met omgevingsspray.
  • Het is belangrijk uw hele huis grondig te stofzuigen, ook alle kieren en tussen de plinten. Koop desnoods een goedkoop vlooienbandje en doe die in stukjes in de stofzuigerzak.
  • Was ook alle kleden e.d. van de slaapplaats van uw dier(en) uit. 

Wat moet ik doen als mijn hond een teek heeft?

Teken kunnen vervelende ziektes met zich meedragen en overbrengen van dier op dier. Lyme-borreliose, beter bekend als de ziekte van Lyme, is de meest voorkomende door teken overgedragen infectie in Europa. De ziekte wordt veroorzaakt door spirocheten. Dit zijn spiraalvormige bacteriën die Lyme kunnen veroorzaken bij zowel mensen als dieren. In Europa wordt deze ziekte voornamelijk overgebracht door teken. De teek komt voor in bosrijke omgevingen, waterrijke gebieden en plekken met hoog gras zoals duinen, maar ook in uw eigen tuin! Teken zijn actief van het voorjaar tot diep in het najaar.

Nadat een teek uw hond heeft gebeten duurt het nog ongeveer 36 tot 48 uur voordat de hond besmet kan worden met Lyme. Teken dienen daarom snel verwijderd te worden. De meest veilige manier is een tekentang. Deze tang verwijderd alle delen van de teek zonder het lichaam van de teek samen te knijpen. Heeft u geen tekentang? Schaf er dan één aan op één van onze locaties. 

Mocht het u niet lukken om zelf de teek te verwijderen bij uw hond, dan kunt u met uw hond langskomen op de praktijk. Een assistent of dierenarts kan u helpen met het verwijderen van de teek. Dit kunt u ook op de dependances laten doen. 

Waarmee kan ik mijn hond behandelen?

Er bestaan verschillende soorten producten tegen vlooien. Met sommige producten kunt u vlooien en teken gelijk behandelen, andere producten behandelen enkel tegen vlooien of teken. Hieronder ziet u alle goedwerkende anti-vlooien of anti-teken producten.

Pipetten

Pipetten zijn 4 weken werkzaam. Het is belangrijk dat uw hond gedurende twee dagen voor en twee dagen na het aanbrengen van de pipet niet mag zwemmen of in bad mag. Gelieve de pipet na het aanbrengen ook goed laten inwerken, vermijd contact met behandelde plek, totdat deze droog is. Denk hier dus ook om als u kinderen heeft. Heeft u andere huisdieren in huis, zorg er dan ook goed voor dat ze niet bij elkaar likken. Heeft u ook een kat in huis? Producten die tegen teken werken bij honden zijn erg giftig voor uw kat! Denk er dus extra om dat uw kat niet bij uw hond gaat likken!

Halsband

Ook is er een halsband te verkrijgen voor uw huisdier, genaamd Seresto. Deze is 7-8 maand werkzaam. Mocht u kleine kinderen in huis hebben, denk er dan goed om dat de kinderen niet te veel aan de halsband komen, en goed de handen blijven wassen. Zwemmen en in bad gaan kan, de halsband kan op dat moment evt. verwijderd worden of houdt er rekening mee dat de duur van de werking wat afneemt door het in contact komen met water.

Tabletten

Er bestaat tegenwoordig ook iets nieuws: smakelijke tabletten voor de hond. Honden vinden ze erg lekker, en nemen de tabletten als koekjes in. Deze tabletten zijn 3 maanden werkzaam. Heeft u een hond die gevoelig is op de maag/darmen? Dan kunt u eventueel kiezen voor andere tabletten, deze zijn dan wel 1 maand werkzaam. Beide zijn ze geschikt voor honden die graag mogen zwemmen, of vaak in bad gaan, na een tablet kunnen ze dan ook gelijk het water in. Ook voor uw kinderen is dit dus erg veilig.

 

Heeft u vragen over welk product het beste is voor uw hond? Neem contact op met de praktijk of kom vrijblijvend even langs op één van onze locaties.