Sterilisatie teef

De beste geboortebeperking bij de teef is sterilisatie.

Sterilisatie, wat is dat?

Wij noemen het sterilisatie, maar eigenlijk wordt ook een teef gecastreerd. De eierstokken worden namelijk verwijderd. Dit zorgt er voor dat de teef niet meer drachtig kan worden, maar ook dat de hormonen niet meer in het lichaam kunnen werken.

Wat zijn de voordelen van sterilisatie?

De hormonen die door de eierstokken uitgescheiden worden bij een intacte teef kunnen nare ziektes veroorzaken. Door de inwerking van deze hormonen kan een oudere teef baarmoederontsteking krijgen, melkkliertumoren ontwikkelen of suikerziekte krijgen. Daarnaast kan een teef na elke loopsheid schijnzwanger worden. 

Wat zijn de nadelen van sterilisatie?

Het nadeel aan sterilisatie is tweeledig. Het is een operatie en aan elke operatie kleeft een narcoserisico. Hoe klein dit risico ook zal zijn, het is wel aanwezig. Voordat uw hond onder narcose gaat onderzoeken wij haar. Wanneer uw teef een verhoogd narcoserisico heeft, bijvoorbeeld wanneer ze een hartruisje heeft, zullen wij u hiervan op de hoogte stellen en kunt u er alsnog voor kiezen om van de operatie af te zien. Een ander nadeel is dat uw teef na de sterilisatie incontinent kan worden. Dit is vrij zeldzaam en komt met name voor wanneer een teef voor de eerste loopsheid gesteriliseerd wordt. 

Op welke leeftijd steriliseren? 

Uw kunt uw teef het beste drie maanden na haar eerste loopsheid laten steriliseren, dit in verband met de hormoonhuishouding. Vanaf dit moment is er ook minder kans op bloedingen tijdens de ingreep en zal uw hond minder pijn hebben na de ingreep. Zij zal dan geen last meer krijgen van baarmoederontsteking, melkkliertumoren of schijnzwangerschap en een kleinere kans hebben op suikerziekte. 

Ik wil graag eerst een nestje van mijn teef

Indien u een nestje wenst van uw teef is het het beste haar gewoon loops te laten worden, in plaats van de antiloopsheidsinjecties te laten geven. Deze injecties geven namelijk een nog grotere kans op de eerder genoemde ziektes, met uitzondering van de schijnzwangerschap. 

Afspraak maken?

Voor het maken van een afspraak kunt u contact opnemen met de praktijk. Het is in principe mogelijk om op elke werkdag een afspraak te maken voor sterilisatie van uw teef.