Vaccinaties hond

Voor de gezondheid van uw hond is het belangrijk dat hij/zij gevaccineerd wordt. Er zijn namelijk een aantal gevaarlijke en besmettelijke ziektes waartegen geen goede medicijnen bestaan, maar waartegen wel goed gevaccineerd kan worden. Door uw hond te vaccineren krijgt hij/zij weerstand tegen deze gevaarlijke en besmettelijke ziektes. Voor een optimale bescherming tegen een aantal ziektes hanteren wij onderstaand vaccinatieschema. Daaronder kunt u meer lezen over de verschillende ziektes die in het vaccinatieschema voorkomen. 

Leeftijd           Ziektes waartegen gevaccineerd wordt                                                              Nummers in het paspoort
6 weken Hondenziekte en parvo 1 en 3
10 weken Parvo en Ziekte van Weil (eventueel Kennelhoest) 3 en 6 (evt. 7 en 8)
14 weken Cocktail: Hondenziekte, Parvo, Leverziekte, Ziekte van Weil 3, 4, 5 en 6
1 jaar Cocktail: Hondenziekte, Parvo, Leverziekte, Ziekte van Weil 3, 4, 5, en 6
2 jaar Ziekte van Weil 6
3 jaar Ziekte van Weil 6
4 jaar Cocktail: Hondenziekte, Parvo, Leverziekte, Ziekte van Weil 3, 4, 5 en 6
5 jaar Ziekte van Weil 6
6 jaar Ziekte van Weil 6
7 jaar Cocktail: Hondenziekte, Parvo, Leverziekte, Ziekte van Weil 3, 4, 5 en 6
  Enzovoorts...  

 

Hiernaast kunt u uw hond laten vaccineren tegen Rabiës. Dit kan vanaf een leeftijd van 12 weken en is verplicht wanneer u uw hond meeneemt naar het buitenland. 

Hondenziekte

Hondenziekte komt vooral voor bij jonge honden, maar ook bij fretten, nertsen en wolven. De verschijnselen bestaan uit koorts, ontsteking van oogleden en neusslijmvlies, hoesten en diarree. Meestal zijn de dieren erg ziek en kunnen ondanks een behandeling alsnog doodgaan. Voor een goede weerstand tegen hondenziekte is het belangrijk dat een pup op 6 en 14 weken en 1 jaar leeftijd tegen hondenziekte gevaccineerd wordt. Hierna hoeft de vaccinatie maar één keer per 3 jaar herhaald te worden. 

 

Parvo

Parvo is een virus wat goed in elke omgeving kan overleven en bij de hond tot de volgende verschijnselen kan leiden: ernstige, bloederige diarree en braken. Dit leidt vaak tot uitdroging waardoor pups erg ziek zijn en ze ondanks behandeling toch dood kunnen gaan. Voor een goede weerstand tegen Parvo is het belangrijk dat een pup op 6, 10 en 14 weken en 1 jaar leeftijd tegen Parvo gevaccineerd wordt. Hierna hoeft de vaccinatie, net als bij hondenziekte, maar één keer per 3 jaar herhaald te worden. 

Leverziekte

Leverziekte wordt veroorzaakt door een virus en de verschijnselen zijn niet altijd heel duidelijk. Toch kan uw hond heel ziek worden van het virus. Leverziekte komt in Nederland niet heel vaak voor en daarom is het genoeg om uw pup op een leeftijd van 14 weken en 1 jaar tegen Leverziekte te vaccineren. Daarna is vaccinatie eens per 3 jaar voldoende om uw hond goed te beschermen tegen Leverziekte. 

Ziekte van Weil

De ziekte van Weil is bij de meeste mensen wel bekend omdat het ook bij mensen voor kan komen. De ziekte van Weil wordt veroorzaakt door Leptospiren die een nierontsteking veroorzaken. Leptospiren worden via de urine uitgescheiden en kunnen via (zwem)water van het ene naar het andere dier worden overgedragen. Bij de vaccinatie tegen de ziekte van Weil is het belangrijk dat deze op een leeftijd van 10 en 14 weken wordt gegeven en daarna elk jaar herhaald wordt. 

Kennelhoest

Kennelhoest kan door verschillende virussen en bacteriën worden veroorzaakt. De verschijnselen bestaan uit een droge hoest, kokhalzen en braken en kunnen enkele weken aanhouden. De vaccinatie beschermt tegen het belangrijkste virus en de belangrijkste bacterie die kennelhoest veroorzaken. Het vaccin is geen spuitje, maar een aantal druppels in de neus. Hierdoor ontwikkelt uw hond een lokale afweer tegen het virus en de bacterie in de neus. De vaccinatie kan het beste 2 tot 4 weken voor bezoek aan een kennel worden gegeven. Hoewel de naam dat doet vermoeden, wordt kennelhoest niet alleen overgedragen in kennels (pensions), maar ook op shows, hondenscholen, uitlaatweides en/of tijdens het meegaan met uitlaatservices. Daarom is het belangrijk om de kennelhoestvaccinatie elk jaar te herhalen.

Rabiës

Rabiës is de Latijnse naam voor hondsdolheid. Hondsdolheid tast de hersenen aan, waardoor de hond agressief kan worden. Wanneer er verschijnselen ontstaan zullen dieren, maar ook mensen, binnen 7 dagen dood gaan. Hondsdolheid komt gelukkig niet in Nederland voor, maar wel in andere Europese landen. Het is daarom belangrijk om minimaal 3 weken voordat u uw hond meeneemt naar het buitenland uw hond tegen Hondsdolheid te vaccineren. De vaccinatie tegen Hondsdolheid hoeft maar eens per drie jaar herhaald te worden. Per land kunnen er aanvullende eisen zijn, klik hier voor meer informatie.