Castratie kater

De castratie van een kater is een veelvoorkomende en relatief eenvoudige operatie. 

Wat is castratie? 

De castratie van een kater houdt in dat beide testikels onder algehele narcose worden verwijderd. Er worden twee kleine snedes gemaakt in de balzak waardoor de testikels worden verwijderd. Deze snedes worden niet gehecht omdat deze erg klein zijn en eventuele ophoping van wondvocht zo wordt voorkomen. 

Waarom zou ik mijn kater laten castreren?

Het castreren van een kater wordt meestal gedaan om nestjes te voorkomen. Bovendien heeft een niet-gecastreerde kater de neiging om te gaan zwerven, te gaan vechten met andere katten en te gaan sproeien om hun territorium af te bakenen. Het agressieve gedrag van een niet-gecastreerde kater brengt ook gezondheidsrisico's met zich mee. Besmettelijke ziekten zoals FIV (Feline Immunodeficiëntie Virus, ook wel bekend als kattenaids) of FeLV (Feline Leukemie Virus, ook wel bekend als kattenleukemie) worden door bijten tijdens gevechten overgebracht. Het vechten veroorzaakt ook vaak abcessen. Hier kunnen katten erg ziek van worden. 

Wanneer kan ik mijn kater laten castreren?

Een kater is vruchtbaar wanneer hij 5 tot 8 maanden oud is. Hij kan ook vanaf deze leeftijd gecastreerd worden.

Afspraak maken?

U kunt contact opnemen met de praktijk voor een afspraak. Het is in principe mogelijk om op elke doordeweekse dag een afspraak te maken voor de castratie van uw kater.