Gebitsverzorging van uw kat

In de natuur kauwt een tijger op de botten van zijn prooi om het laatste beetje vlees en merg op te eten. Bij ons krijgt een kat vaak kant en klare brokken, waarbij weinig te knagen valt. Zeker als uw kat veel blikvoor krijgt, hoeft hij/zij bijna niet te kauwen. Juist bij het kauwen worden de tanden schoon gemaakt en verdwijnt de aanslag. 

Waarom is tandsteen zo'n probleem?

De laag tandsteen op de tanden zal zorgen voor het ontsteken van het tandvlees. Als gevolg hiervan kunnen bacteriën vanuit de mond in het bloed komen. Dit kan dan uiteindelijk de lever en de nieren aantasten. Het is dus erg belangrijk om de tanden schoon te houden. 

Hoe houd ik de tanden van mijn kat schoon?

Dit kan op vele manieren, maar tanden poetsen is het beste. Dit is vaak bij een kitten goed aan te leren en kan een hoop ellende voorkomen. Indien dit niet aan te leren is, zijn er speciale tandsteenbrokken die een goede tweede keus zijn. Deze brokken zijn alleen verkrijgbaar bij de dierenarts, dus schroom niet om er bij ons naar te vragen. 

Wat als het voor tanden poetsen al te laat is?

Wij kunnen het gebit van uw kat onder narcose schoonmaken. We verwijderen dan al het tandsteen en kunnen eventueel losse tanden en/of kiezen trekken. Vaak is het verwijderen van die losse tanden en/of kiezen beter dan ze te laten zitten. Ze doen namelijk pijn bij het eten. Wanneer uw kat veel tandvleesontsteking heeft bij het schoonmaken van zijn/haar gebit, dan krijgt hij/zij ook een antibioticumkuur mee.

Afspraak maken?

U kunt met de praktijk bellen om een afspraak te maken voor een gebitstoilet. Twijfelt u of uw kat te veel tandsteen of tandvleesontsteking heeft? Kom dan een keer met hem/haar langs op een spreekuur en laat de dierenarts naar het gebit van uw kat kijken.