Invoereisen buitenland

Wanneer u uw kat mee wilt nemen naar het buitenland, moet u zich houden aan de buitenlandse wet- en regelgeving. Hieronder staan een aantal standaard punten waarop u moet letten:

  • Uw kat moet in het bezit zijn van een geldig Europees dierenpaspoort.
  • Uw kat moet gevaccineerd zijn tegen Rabiës (hondsdolheid).
  • Uw kat moet gechipt zijn. 
  • In sommige gevallen moet er voor vertrek een bloedtest gedaan worden om de rabiëstiter te bepalen. Dit is een test om te zien of de inenting tegen hondsdolheid goed is aangeslagen.
  • Let op! U heeft niet alleen te maken met de regels van het land dat uw eindbestemming is, maar ook met de regels van ALLE landen waar u doorheen reist!

Reizen binnen de EU

Bepaalde Europese landen hebben aanvullende regels, zoals bijvoorbeeld verplichte wormenbehandeling of het verbod van bepaalde rassen. Ook zijn er verschillende regels bij dieren jonger dan 3 maanden, die nog niet tegen rabiës ingeënt kunnen worden.

Reizen met dieren jonger dan drie maanden

Het reizen met dieren jonger dan drie maanden is in een aantal landen niet toegestaan omdat zij nog niet kunnen worden ingeënt tegen rabiës. Ook in Nederland is dit vanaf 29 december 2014 niet meer toegestaan. Er zijn echter landen waar dit wel mag, als u een verklaring heeft dat het dier tot aan de reis is opgegroeid op de geboorteplaats en niet in aanraking is geweest met mogelijk met rabiës besmette dieren. Dit kan echter alleen waar zijn als u het dier direct vanaf de geboorteplaats meeneemt. U kunt dus niet op vakantie met een dier jonger dan drie maanden! Het dier is dan immers niet tot aan de reis op de geboorteplek geweest: hij is al vanaf de fokker naar u toe verhuisd, en reist bovendien in de vakantie heen en weer tussen landen.

Reizen met meer dan vijf dieren

Als een eigenaar met meer dan vijf dieren gaat reizen binnen de EU voor bijvoorbeeld een vakantie, tentoonstelling of wedstrijd, kan dit vallen onder de regeling voor ‘niet-commercieel verkeer van meer dan vijf dieren’. In die gevallen moet de NVWA de dieren certificeren.

Hiervoor moet de eigenaar een exportaanvraag indienen bij de NVWA: neem hiervoor bijtijds contact op via 0800-0488. De NVWA dierenarts komt dan bij de eigenaar langs. Dit moet binnen 24 uur voor vertrek zijn in verband met de gezondheidsverklaring die op het certificaat moet worden afgegeven. De NVWA dierenarts controleert de dieren, de chips en de paspoorten en geeft een zogenaamd Traces certificaat af. Hiervoor worden kosten in rekening gebracht.

Het certificaat is 4 maanden geldig. Er kan dus met die groep dieren 4 maanden lang binnen de EU gereisd worden, tenzij de rabiësvaccinatie van één van de dieren eerder verloopt.

Om te bepalen of er echt sprake is van “niet commercieel verkeer” moet u aan de NVWA dierenarts kunnen aantonen dat de dieren niet bestemd zijn voor handel.

Overige Europese landen

Voor Europese landen die niet aangesloten zijn bij de EU kunnen andere eisen gelden. In sommige gevallen zijn de eisen hetzelfde als die van de EU landen, maar niet altijd.

Als u met uw dier naar een land buiten de EU reist, moet u ook opletten wat de eisen zijn om uw dier weer mee terug naar de EU (terug naar Nederland) te kunnen nemen! Soms zijn de eisen in zo’n land zelf niet zo streng, maar moet u om weer terug te mogen naar een land van de EU zorgen voor een bloedtest. Regel dit voor u vertrekt, zodat u niet in de problemen komt als u terug naar huis gaat.

Voor meer informatie, zoals de eventueel aanvullende eisen voor het land van uw bestemming, neemt u contact op met onze praktijk.