Sterilisatie poes

Een kat is op ongeveer 8 tot 10 maanden geslachtsrijp, soms zelfs al eerder. Vanzelfsprekend is het niet goed voor een poes om op die leeftijd al kittens te krijgen, zij is dan immers zelf nog een kitten!

Een geslachtsrijpe poes zal regelmatig (gemiddeld elke 3 weken) krols worden. Krolse poezen gaan meestal typisch miauwen en zitten vaak in een typische houding met de achterkant omhoog. Dit kan soms erg vervelend klinken en trekt natuurlijk katers aan. Poezen kunnen 2 of 3 nesten per jaar grootbrengen, met gemiddeld 3 tot 6 kittens per worp. In Nederland zijn er veel zwerfkatten, wat tot gevolg heeft dat de asielen vooral in de zomermaanden overvol zitten met deze ongewenste katten en kittens. Het is ook daarom belangrijk om zoveel mogelijk dieren te steriliseren of te castreren. De beste geboortebeperking bij de poes is sterilisatie. 

Wat is sterilisatie van de poes?

Onder gehele narcose worden de eierstokken van de poes verwijderd. Wanneer de baarmoeder er abnormaal uitziet, wordt deze ook meteen verwijderd. 

Vanaf welke leeftijd kan ik mijn poes laten steriliseren? 

Uw poes kan vanaf een leeftijd van 6 maanden gesteriliseerd worden. 

Alternatief

Een alternatief voor sterilisatie van uw poes in het kader van geboortebeperking is de poezepil. Deze pil onderdrukt de geslachtscyclus maar er is wel een behoorlijk risico op bijwerkingen. De bijwerkingen kunnen bestaan uit het ontwikkelen van kwaadaardige melkkliertumoren, baarmoederontsteking en suikerziekte. Langdurig gebruik van de poezepil wordt dan ook afgeraden. 

Afspraak maken?

Voor het maken van een afspraak kunt u contact opnemen met de praktijk. Het is in principe mogelijk om op elke werkdag een afspraak te maken voor sterilisatie van uw poes.