Vlooien bij uw kat

Het is belangrijk om uw kat regelmatig te ontvlooien. Voor de gezondheid van uw dier, maar ook voor uw eigen gezondheid en die van uw huisgenoten. Vlooien zijn erg vervelend, maar kunnen ook vervelende ziekten overbrengen op uw huisdier.

Er wordt vaak gedacht dat vlooien alleen in de zomer aanwezig zijn. Dit is een fabel. Vlooien zijn er het hele jaar door, dit komt doordat de huizen erg warm gehouden worden. In de zomerperiode zijn de vlooien er alleen in meerdere mate. Dus mocht je geen vlooien willen, behandel dan uw huisdier het hele jaar door!

Hoe kunt u zien dat uw kat last heeft van vlooien?

  • Uw kat heeft jeuk, met name bij de staartbasis, oksels en liezen.
  • Doormiddel van het kammen met een vlooienkam, kunt u eventueel levende vlooien vinden, mits uw kat er erg veel heeft.
  • Vaak kunt u vlooienontlasting vinden met behulp van de vlooienkam. Dit zijn zwarte korreltjes in de vacht. Wanneer u deze met een stukje papier nat maakt, dan zult u zien dat de korreltjes rood/bruin kleuren. Dat betekend dat het korreltje het vlooienontlasting is.

Als u eenmaal een vlooienplaag heeft gehad, wilt u dit vast niet nogmaals meemaken. U moet er dan voor zorgen dat u de levenscyclus van de vlo doorbreekt. Slechts 5% van het vlooienprobleem bestaat uit de volwassen vlo, de overige 95% bestaat uit eitjes, larven en poppen van de vlo. Deze gaan overal in zitten, in het tapijt, tussen de vloerplanken, in stoffen bekleding en op de slaapplaats van uw dier. Vandaar dat u niet van de vlooien afkomt, als u alleen tegen de volwassen vlo behandeld.

Hoe kom ik van een vlooienplaag af?

  • Behandel al uw huisdieren met een goedwerkend anti-vlooienproduct. 
  • Wanneer er sprake is van een vlooienplaag, behandel dan ook uw omgeving met een omgevingsspray.
  • Het is belangrijk uw huis grondig te stofzuigen, ook alle kieren en tussen de plinten. Koop desnoods een goedkoop vlooienbandje en doe die in stukjes in de stofzuigerzak.
  • Was alles goed uit, zoals de kleden op de slaapplaats van uw dieren, uw eigen beddengoed (mits uw dier hier komt), etc.

Waarmee kan ik mijn kat behandelen?

Er bestaan verschillende soorten producten tegen vlooien. Met sommige producten kunt u vlooien en teken gelijk behandelen, andere producten behandelen enkel tegen vlooien of teken. Hieronder ziet u alle goedwerkende anti-vlooien of anti-teken producten voor uw kat.

Pipetten

De meeste pipetten zijn 4 weken werkzaam sommige zelfs 12 weken. Gedurende twee dagen voor en twee dagen na het aanbrengen van de pipet mag de kat niet in bad. Gelieve de pipet na het aanbrengen ook goed laten inwerken: vermijd contact met behandelde plek, totdat deze droog is. Denk hier dus ook om, als u kinderen heeft. Heeft u andere huisdieren in huis, zorg er dan ook goed voor dat ze niet bij elkaar likken. Breng geen product aan die ook tegen teken werkt! Deze producten zijn namelijk vaak erg giftig voor uw kat!

Halsband

Ook is er een halsband te verkrijgen voor uw huisdier, deze is 7-8 maand werkzaam en werkt ook tegen teken. Mocht u kleine kinderen in huis hebben, denk er dan goed om dat de kinderen niet te veel aan de halsband komen, en goed de handen blijven wassen. Zwemmen en in bad gaan kan, de halsband kan op dat moment evt. verwijderd worden of de werking neemt wat af.

Kan ik mijn kat behandelen tegen teken?

Ja, u kunt uw kat behandelen tegen teken. Let daarbij dus wel op welk middel u kiest! De halsband is een veilig middel voor uw kat die ook tegen teken werkt. Andere middelen tegen teken bij katten zijn er ook maar let goed op of dit daadwerkelijk voor katten is. De producten waarmee u bijvoorbeeld uw hond kunt behandelen tegen teken, zijn erg giftig voor uw kat. Als u uw hond wel behandeld tegen teken, zorg er dan voor dat uw kat het niet van uw hond slikt of op zijn/haar vacht krijgt. Wanneer uw kat toch in aanraking komt met het product tegen teken en hier erg op reageert, bel dan zo snel mogelijk naar uw dierenarts!