Castratie

Castratie van het konijn

Een konijn is erg snel geslachtsrijp. Van 3 tot 4 maanden leeftijd kunnen ze al geslachtsrijp worden. De voedsters kunnen ongeveer een maand eerder geslachtsrijp worden dan de rammelaars. Bij een buitenkonijn wordt de geslachtscyclus door de lengte van de dagen beïnvloed, in de maanden februari-maart kan een voedster meestal voor het eerst gedekt worden. Binnen konijnen zijn vaak het hele jaar vruchtbaar, omdat de cyclus niet meer door de lengte van de dagen wordt bepaald.

 

Wat is castratie bij het konijn? 
De castratie van een konijn houdt in dat beide testikels onder algehele narcose worden verwijderd. Er worden twee kleine snedes gemaakt in de balzak waardoor de testikels worden verwijderd.

Waarom zou ik mijn konijn laten castreren?

Een aantal redenen om een rammelaar te laten castreren, zijn:
1- Minder agressiviteit. Rammelaars die niet gecastreerd zijn, kunnen (wanneer ze geslachtsrijp zijn) erg agressief naar hun soortgenoten worden. Met abcessen tot gevolg (hier kunnen konijnen erg ziek van worden)
2- Minder agressiviteit naar de eigenaar
3- Geen ongewenste dekkingen
4- Minder sproei gedrag in de omgeving, omdat de ram minder territoriaal wordt
5- De ram kan tammer worden, een vriendelijker karakter krijgen

 

Wanneer kan mijn konijn gecastreerd worden?
Een rammelaar kan gecastreerd worden wanneer de testikels zijn ingedaald. Dit is meestal op een leeftijd van 4 maanden.

Let op! Een rammelaar is na de castratie nog 4-6 weken vruchtbaar

 

Afspraak maken?

U kunt contact opnemen met de praktijk voor een afspraak. Het is in principe mogelijk om op elke doordeweekse dag een afspraak te maken voor de castratie van uw konijn.