Gebit van uw konijn
Het konijn behoort onder de orde haasachtigen, ze onderscheiden zichzelf van de knaagdieren, omdat konijnen achter de voorste snijtanden nog 2 stifttandjes hebben.
Om het gebit van uw konijn gezond te houden, is de juiste voeding een erg belangrijke factor. De meeste gebitsproblemen ontstaan namelijk door het geven van de verkeerde voeding. Onder het kopje voeding leest u hier meer over (voorkomen is namelijk beter dan genezen). Bij geen goed functionerend gebit, zal het konijn minder tot niet eten, zodra de darmen van een konijn stil komen te liggen, kan het konijn snel komen te overlijden. Om deze reden is het erg belangrijk dat uw konijn een goed functionerend gebit heeft.
Symptomen van een niet goed functionerend gebit
- Een natte kin (speekselen)
- Het niet kunnen eten, maar er is wel degelijk interesse in voeding
- Ontsteking van de traanbuizen wat resulteert in oog- en neusuitvloeiing
- Vermageren
- Het niet goed weg kunnen krijgen van het voedsel
- Verhoogde traanproductie
- Vermageren
- Abcessen aan de kop
- Darmproblemen
Olifantstanden
Olifantstanden ontstaan doordat de bovenkaak te kort is (men noemt dit ook wel een onderbeet). Doordat de bovenkaak te kort is, slijten de snijtanden niet goed op elkaar af, hierdoor blijven de snijtanden doorgroeien (tot wel 10 cm per jaar). De tanden zullen zo ver doorgroeien dat het op den duur irritatie en wonden in de slijmvliezen in de bek geeft, met als resultaat dat het konijn niet meer gaat eten.
Snijtanden knippen
Wij zullen niet adviseren om de snijtanden te knippen, omdat het knippen van de snijtanden een aantal risico’s met zich mee brengt:
- Het splijten of afbreken van de snijtanden, met als gevolg scherpe punten aan de tanden die voor wondjes in de bek kunnen zorgen.
- Een breuk in de tand met als gevolg een open wortelkanaal. Een open wortel kanaal is erg pijnlijk en kan een veroorzaker van abcessen zijn.
- Het geeft erg veel stress voor het konijn
- Het is een pijnlijke ingreep
Snijtanden slijpen
Bij dit probleem kiezen wij er voor om de snijtanden te slijpen, dit is een diervriendelijkere manier, maar dit is wel een tijdelijke oplossing. Het slijpen van de tanden moet elke 4 tot 6 weken uitgevoerd worden. Deze behandeling kan, indien het konijn het toelaat, zonder narcose worden uitgevoerd. Wanneer het konijn veel stress van de behandeling ondervindt, of zich erg verzet, zal het konijn onder narcose moeten worden behandeld.
Snijtanden trekken
Wanneer de snijtanden dusdanig zo afwijkend staan, dan adviseren wij om de snijtanden te laten trekken. Een konijn hersteld meestal goed na het trekken van de snijtanden, en kan vrijwel alles weer eten. Het trekken van de snijtanden moet door een specialist worden uitgevoerd, daarom zullen wij deze patiënten doorsturen naar een andere kliniek.
Haken op de kiezen
Zoals eerder genoemd is, voor een gezond gebit, de juiste voeding een erg belangrijke factor. Haken op de kiezen is hier een goed voorbeeld van. Haken op de kiezen ontstaan meestal door:
1- Het konijn eet te weinig ruwvoer, denkende aan hooi. Door het eten van hooi slijten de kiezen op elkaar af, als het konijn dus te weinig- of geen ruwvoer eet, dan zullen de kiezen ook minder op elkaar afslijten.
2- Het konijn krijgt te weinig calcium en vitamine D binnen, hierdoor wordt het kaakbot slapper (osteoporose) en zullen die kieswortels in het kaakbot gaan groeien, op den door zullen de kiezen scheef gaan groeien (en dus niet meer- of verkeerd afslijten).
Voor meer informatie over de juiste voeding, klikt u hier. Want voorkomen is beter dan genezen.
Wanneer er haken in de bovenkaak ontstaan, dan zullen dezen uitgroeien in het wangslijmvlies, dit is erg pijnlijk en het konijn zal daardoor minder tot niet eten.
Wanneer er haken in de onderkaak ontstaan zullen deze richting de tong uitgroeien, dit wordt ook als erg pijnlijk ervaren en er kan een ‘brug’ over de tong worden gevormd. Ook hierdoor zal het konijn minder tot niet meer gaan eten. Een erg belangrijk symptoom, wat zich kenmerkt bij haken op de kiezen, is een natte kin.
Het konijn zal bij ons volledig na worden gekeken er wordt een bek-inspectie uitgevoerd, zodat we de haken goed in beeld krijgen. Wanneer de dierenarts de haken heeft vastgesteld, dan zal er een behandeling volgen.
Behandeling
Om de haken op de kiezen te kunnen verwijderen, zullen we het konijn onder narcose moeten brengen. De kiezen zullen, net als de snijtanden, met een speciaal boortje worden geslepen. Ook dit is vaak een tijdelijke oplossing. Het slijpen van de haken moet vaak elke 4 tot 6 weken uitgevoerd worden, dit omdat de stand van de kiezen vaak afwijkend is geworden. Bij sommige konijnen is 1 behandeling voldoende. Wij zullen na de behandeling altijd een juist voedingsadvies bespreken.