Voeding

Een konijn is een herbivoor (planteneter) en zal daarom niet alleen brokken moeten eten, maar vooral hooi. Hooi moet het hoofdbestanddeel van het dieet van een konijn zijn. In hooi zitten belangrijke mineralen, eiwitten en vitaminen. Maar waarom is hooi nou zo belangrijk?

  • In hooi zitten vezels die het spijsverteringsstelsel extra goed stimuleren en ze zorgen voor de aanmaak van ‘caecotrofen’ (blindedarmkeutels). Caecotrofen bevatten de ontsloten voedingsstoffen, die het konijn nodig heeft en bevat bacteriën, die zorgen voor aanmaak van vitamines in de darm. Deze caecotrofen worden als het goed is, direct uit de anus opgenomen. Als het goed is, ziet u deze ontlasting dus niet. Ziet u ‘plakpoep’, zijn dit vaak caecotrofen die niet opgenomen zijn. O.a. het teveel energierijke voeding voeren en overgewicht zijn risicofactoren.
  • De tanden van een konijn groeien ongeveer 2mm per dag en groeien vervolgens levenslang door. De tanden van een konijn slijten af, door het schuren van het ene element op het andere (indien de stand van de elementen juist is, dus geen scheve tanden). Door het knagen op hooi, wordt het afslijten van de tanden bevorderd.
  • Door veel hooi te eten zal het konijn ook meer water gaan drinken, dit is helemaal niet erg!! Veel water drinken zorgt er namelijk voor dat er ook veel afvalstoffen worden afgevoerd. Door de afvoer van deze afvalstoffen kunnen nier- en blaasproblemen worden voorkomen.
  • Je zal het niet denken, maar hooi gaat ook verveling tegen. In de natuur is een konijn de hele dag op zoek naar eten. Door hooi op verschillende manieren aan te bieden moet het konijn moeite doen om zijn eten te krijgen, dit voorkomt verveling (en daardoor ook gedragsproblemen). Stop bijvoorbeeld wat hooi in een eierdoos en knip hier gaten in, hang een toiletrolslinger gevuld met hooi op, maak een balletje van hooi gewikkeld in sisaltouw (sisaltouw is niet schadelijk voor konijnen en kan gewoon opgegeten worden).

Maar welk hooi is nou goed voor het konijn?:
Er zijn ontzettend veel verschillende soorten hooi verkrijgbaar, maar niet elk type hooi is goed. Onze sterke voorkeur is een mengsel van kruiden,- weide- of timothyhooi.

Hoe weet ik of mijn konijn genoeg hooi eet?:
Dit is heel eenvoudig! Een konijn moet ongeveer z’n eigen lichaamsgrootte aan hooi per dag eten. De ene dag kan dit natuurlijk wat minder zijn en de andere dag kan dit wat meer zijn. 80% bestaat uit hooi, 10% uit groente , 5% fruit en 5% pellets. Er kunnen eventueel ook nog kruiden aan het dieet worden toegevoegd, konijnen vinden dit erg lekker. Voor de knaagbehoefte van het konijn, kunnen er ook wilgentakjes worden aangeboden. Groente, fruit, pellets en andere lekkernijen kunnen niet zomaar in grote hoeveelheden worden aangeboden, dit moet in stapjes gebeuren. Geef eerst een kleine portie en bouw dit steeds verder op.

Mijn konijn eet geen hooi, wat nu?
Dit kan door verschillende redenen komen. Eerst moet er altijd worden nagegaan of het konijn wel gezond is, hierbij zijn vooral de tanden erg belangrijk. Wanneer de tanden te lang zijn wil het konijn niet goed eten, omdat dit pijn doet.
Een andere reden kan zijn, dat het konijn te veel pellets aangeboden krijgt. Een konijn vind pellets lekkerder dan hooi en zal deze daarom ook te allen tijde verkiezen boven het hooi. Indien dit het geval is, zal de hoeveelheid pellets verminderd moeten worden, doe dit in kleine stapjes.
Het hooi is vies. Zorg er voor dat er elke dag schoon- en vers hooi aangeboden wordt. Door het in een hooiballetje- of ruifje aan te bieden, blijft het hooi schoon en wordt er voorkomen dat het konijn er op poept of plast.
Een konijn kan ook geen hooi willen eten, doordat het te strak in het ruifje- of balletje is geperst. Konijnen eten liever hooi als het er los in ligt.

Welke brokken (pellets) zijn goed voor konijnen?
Wij kiezen voor Trovet konijnenvoeding. Deze voeding bestaat uit één type brok, hierdoor voorkom je een selectief eetgedrag. En krijgt het konijn geen nutriënten-tekort.
Trovet voeding beschikt over een aantal kenmerken :

  • Hoge acceptatie door de juiste selectie van grondstoffen
  • Juiste- en voedzame bestanddelen
  • Geen suiker toegevoegd en een lage energiewaarde, hierdoor is er een verminderde kans op overgewicht
  • Bevordert de natuurlijke gebitsslijtage, door de harde structuur van de brokken
  • Laag calciumgehalte hierdoor is er minder risico op blaasproblemen
  • Laag fosfor en hoog magnesiumgehalte hierdoor verlaag je het risico
    op verkalking van de nieren
  • De vezels zorgen voor een verzadigd gevoel en helpen diarree en obstipatie te voorkomen

Trovet voeding is te verkrijgen in een verpakking van 1,2 kg en 5 kg (ook beschikt Trovet over een herstelvoeding)

Kies nooit voor muesli’s! In muesli’s zitten te veel lekkernijen die te veel koolhydraten en suikers bevatten en niet goed zijn voor het konijn. Daarnaast gaan de konijnen selectief eten en zoeken de lekkere dingen er uit en ze laten de pellets met de vitamines en mineralen liggen. Door geëxtrudeerde pellets te geven, voorkom je het selectieve eetgedrag en krijgen ze voedzame bestanddelen binnen. Een volwassen konijn mag maximaal 20 gram brok per kg konijn per dag krijgen (dit is natuurlijk voor het streefgewicht). Verdeel de hoeveelheid het liefst over 2 keer. Konijnen tot 6 maanden leeftijd, mogen onbeperkt pellets aangeboden krijgen.

Welke soorten groenvoer kan ik geven?
Konijnen vinden groenvoer erg lekker, echter moet het konijn hier wel aan wennen. Begin eerst met een heel klein stukje groenvoer. Als de keutels de dag erna er goed uit zien (dus geen zachte keutels), dan kan de volgende dag wat meer gegeven worden. Gaat dit ook weer goed, dan kan het nog verder worden opgebouwd etc. Wanneer de keutels zacht worden, geef dan minder van dit groenvoer in 1 keer. Wanneer de groente bij een kleine hoeveelheid al slechte ontlasting geeft, dan is het mogelijk dat de groente voorgoed van het menu geschrapt zal moeten worden. Zorg er voor dat het konijn minimaal 3 soorten groenten per dag krijgt, variatie is erg belangrijk.
Geschikte groentes zijn (altijd met mate):

- Andijvie                         - Frambozenblaadjes                         - Takje selderij           
- Broccoli                          - Bleekselderij (klein stukje)              - Geplukt droog gras
- Witlof                             - Paardenbloembladeren                  - Spinazie (zeer beperkt)
- Waterkers                      - Wortelen + loof                               - Weegbree
- Paksoi                            - Takje peterselie                               - Paprika
- Boerenkool                    - Bloemkool                                      



NIET verantwoorde tussendoortjes:

- Prei                                 - Ui                              - Koolsoorten (zorgt voor gasvorming)
- Spruitjes                         - Mais                         - Gemaaid gras
- Bonen- en erwten          - Aardappelen            - Aardappelschillen
- Bieslook                         - Knoflook                  - Rabarber (heel giftig en zelfs dodelijk)

Handig om te weten
- Zorg elke dag voor vers water, een konijn moet de hele dag water kunnen drinken. Konijnen geven de voorkeur om uit een bakje te drinken. Zorg wel voor een metalen- of stenen drinkbakje, het konijn gooit het dan minder snel om.
- Geef het konijn nooit een knaag- of liksteen, dit bevat te veel calcium. Kies bijvoorbeeld voor wilgen- of fruitboomhout, konijnen vinden het heerlijk om hier op te kunnen knagen.
- Wanneer het konijn wat te veel tussendoortjes heeft gekregen, geef het konijn die dag dan wat minder pellets.
- Gemaaid gras mag nooit gegeven worden!! Dit mag niet in verband met gistingsgevaar.