Rotkreupel

Rotkreupel wordt veroorzaakt door twee bacteriën: Fusobacterium necrophorum en Dichelobacter nodosus. Deze beide bacteriën houden van vochtige, warme en zuurstofarme omgevingen. Wanneer de klauw vochtig en beschadigd is (bijvoorbeeld door wondjes) kunnen de bacteriën gemakkelijk doordringen in de huid en daar een ontsteking veroorzaken. Rotkreupel begint daarom ook vaak met een ontsteking van de tussenklauwhuid en breidt zich daarna uit naar het hoorn van de klauwen.

De verschijnselen van rotkreupel komen vaak plotseling. De verschijnselen bestaan vaak uit stijf lopen, kreupelheid, op de knietjes lopen en een rode tussenklauwhuid. In een later stadium wordt de huid op de klauwballen vochtig en kan er een wit-grijs beslag op ontstaan. 

De behandeling bestaat uit vaak bekappen (met ontsmet materiaal) en daarna de tussenklauwhuid in te sprayen met Engemycine spray. Daarnaast is het belangrijk om de aangetaste schapen te merken, apart van de groep te houden en te laten behandelen. Ook een voetbad met een zinkoplossing helpt in de genezing en het voorkomen van Rotkreupel.

Rotkreupel kan worden voorkomen door een vaccinatie. De vaccinatie kan worden gegeven vanaf een leeftijd van 3 maanden oud. Deze vaccinatie moet de eerste keer twee keer (met een tussentijd van 6 weken) worden gegeven voor optimale bescherming. Daarna is een eenmalige vaccinatie per 4 maanden genoeg om de optimale bescherming te behouden. Deze vaccinatie mag alleen worden toegediend door de dierenarts. 

Heeft u vragen over de bovenstaande informatie of wilt u een afspraak maken voor het vaccineren van uw koppel tegen Rotkreupel? Neem dan contact op met de praktijk.