Houw

Infectieuze Bovine Keratoconjunctivitis (IBK), houw of pink-eye is een regelmatig voorkomende besmettelijke oogaandoening bij koeien. De belangrijkste verwekker is de bacterie Moraxella Bovis. In de zomer maanden komt de aandoening het meest voor. Met name vliegen en UV-straling hebben hier effect op.

De bacterie tast de slijmvliezen van het ooglid en de oogbol aan, dit leidt tot een milde oogontsteking die kan uitmonden in een ernstig etterende ontsteking van de oogslijmvliezen en oogbol. De ernstige oogontsteking kan er voor zorgen dat er een litteken op het hoornvlies/oogbol ontstaat waardoor de koe weinig tot niets meer ziet. In enkele gevallen zorgt de beschadiging op het hoornvlies ervoor dat het oog open barst. De ontsteking zorgt voor koorts en hevige pijn wat leidt tot verlies van eetlust en melkgift.

Behandeling voor de lokale ontsteking van het oog gebeurd met een antibiotica oogzalf. Vanwege de hevige pijn en het effect op de gedaalde eetlust is het aan te raden om de dieren een pijnstiller bij te spuiten. Als de ontsteking dusdanig heftig is kunt u contact opnemen met uw dierenarts. Aangetaste dieren dienen opgestald te worden om direct zonlicht te vermijden, en het risico op verspreiding te verlagen.

Preventief moeten vliegen bestreden worden door middel van insecten werende middelen. Zorg daarnaast voor een stofvrije en frisse omgeving in de stal. Factoren die irritatie van de ogen kunnen veroorzaken (UV-licht, stof, ammoniak) verhogen de vatbaarheid voor een infectie.