'Goedkoop wordt duurkoop'

11/01/2016

 

Op een regenachtige zondagmiddag wordt ik gebeld door een huilende mevrouw. ‘Mijn kat komt net thuis en is helemaal aan het trillen en aan het schuimbekken. Wat kan ik doen?’. Ik vraag meteen of mevrouw heeft gezien of de kat iets raars gegeten heeft of met een rare vloeistof in contact was gekomen. Mevrouw geeft meteen aan dat ze een uur geleden de kat een drupje anti-vlooien en –teken middel van de hond heeft gegeven. Ze had nog een pipet voor haar hond van 25-40 kg liggen. Aangezien de hond maar zo’n 30 kg weegt, dacht ze dat ze één drupje prima op de kat kon smeren. Omdat mevrouw wat krap bij kas zat leek dit een ideale oplossing.

Ik geef aan dat de meeste pipetten die dodelijk zijn voor teken vaak ook dodelijk zijn voor katten en ik vraag haar naar het merk van de pipet. Het betreft Advantix welke inderdaad dodelijk kan zijn voor katten. Ik adviseer haar  meteen met de kat naar de praktijk te komen. 

Een kwartier later staat mevrouw met haar kat Poekie voor de praktijk. Poekie is er al redelijk slecht aan toe dus neem ik haar op, leg een infuus aan en was de haren in de wasbak. Als ik haar drooggemaakt heb leg ik haar in een mandje en doe ik de warmtelamp aan. Vanaf dan is het hopen dat het infuus de gifstoffen genoeg uit haar lichaam kan spoelen.

Twee dagen later gaat het gelukkig weer helemaal goed met Poekie en mag ze naar huis. Poekie is met de schrik vrijgekomen en haar baasje is voorgoed overtuigd van het spreekwoord ‘goedkoop is duurkoop’. 

Benieuwd met welke producten jij jouw kat wel kan beschermen tegen vlooien? Kijk dan op Vlooien bij katten.